Fascia- och Bindvävsbehandling

Fasciabehandling är Bindvävsbehandling. Fascia är alltså bindväv, se nedan beskrivning av de olika orden som florerar. Bindväven har kontakt med alla organ, muskler och leder i hela kroppen; den har olika strukturer beroende på uppgift, men samtidigt kontakt med alla delar av kroppen. Med det sagt så kan vi förstå att den också har potential att påverka hälsan på ett sätt som vi ännu inte riktigt har sett omfattningen av, vi är bara i startfasen.

På Bindvävskliniken så fokuserar vi framför allt på frisk vävnad i närområdena, det ger kroppen bättre möjligheter att läka sig själv. På det viset når den fram med näringsämnen, tar bort blockeringar som stör. Hela kroppen får en bra balans och så mycket mer. Det är behandlingar som höjer det allmänna välmåendet helt enkelt. Oavsett vilket utgångsläge.

Fascia är Bindväv

Fascia- Bindvävsbehandling på Bindvävskliniken

Ni är varmt välkomna till Bindvävskliniken i Göteborg, jag heter Magdalena, är legitimerad Swedish Fascia Vibes terapeut, men har ändå valt att hålla mig till de svenska orden; Bindvävsterapeut, samt Bindvävsbehandling.

Fascia- och Bindvävsbehandling är en form av behandling som du kan få av alla SFV -terapeuter som gått utbildningen hos Osteopat Åke Renman i regi av AtlasBalans. Utbildningen grundar sig alltså på Osteopati, med en förståelse för hur hela kroppen hänger ihop och samtidigt med behandling av vibrationer. Därav namnet; Swedish Fascia Vibes -terapeut.

Det är företaget AtlasBalans som skapat djupvågsmaskinen med vibrationer som kroppen accepterar och inte sätter sig emot. AtlasBalans har för övrigt också blivit meriterade för bästa innovation av maskin m1 och m2, år 2017 och 2020. Maskinen kallas för djupvågsmaskin, och kan användas på både muskler och bindväv. Men jag vill understryka att det som karaktäriserar Fasciabehandling samt Bindvävsbehandling är att jobba med bindväven och inte använda maskinen för att mjuka upp musklerna. Då kallar jag det för Djupvågsbehandling.

Fascia- och Bindvävbehandling hjälper mot:

Fascia- och Bindvävsbehandling kan avvärja många olika situationer, vilket inte är så konstigt eftersom bindväven har många olika funktioner. Därför är det viktigaste att bara släppa på spänningar i kroppen. Det vitaliserar organen och hjälper kroppen att hjälpa sig själv.

Muskulära dilemman i kroppen

  • Fysiska dilemman Om du har något fysiskt dilemma i din kropp, som till exempel obalans i steget, skolios, stelhet, tung kropp, ledvärk, ryggont, nackont, höftont, knäont, frozen shoulder eller tennisarmbåge.

En av funktionerna är att varje skelettdel i kroppen, inklusive alla ryggkotorna, de “hänger” i Bindväv. Även om vi nu vet det så kanske vi inte riktigt har greppat över vilken effekt det här kan ha i behandlingar. Därför vill jag dela med mig av min erfarenhet av att Bindväven är mottaglig för förändring under förutsättning att den inte blir stressad. Med det sagt så finns det möjlighet att förbättra många olika fysiska dilemman, både nämnda och andra. Välkommen att boka Bindvävs- Fasciabehandling.

Fascia- och Bindvävsbehandling kan mildra huvudvärk

  • Huvudvärk. Migrän och huvudvärk kan uppstå på grund av spänningar i kroppen. Inte bara i och runt huvudet utan faktiskt orsakas långt ner i foten. Den vanliga orsaken till huvudvärk, sägs vara stress. Och absolut; när du har en stressig situation runtomkring dig så spänner sig kroppen – huvudvärk eller migrän kan uppstå.

Bindväven har spänningar i sin funktion av att hålla kroppen upprätt. När dessa spänningar blir för tighta på grund av otal anledningar så kan en av symtomen visa sig som huvudvärk eller migrän.

Orsaken kan till exempel vara en stressig livssituation, men kroppen kan vara lite tjurig, om du förändrar din situation är det inte säkert att den tror på det riktigt. Kanske behöver den lite utifrånhjälp med att släppa spänningarna, parallellt med förbättrad livssituation. Då finns det inte längre någon anledning för kroppen att larma med huvudvärk.

Fascia- Bindvävsbehandling och kroniska besvär

  • Kroniska besvär. Behandlingar kan också hjälpa till med andra diffusa besvär, läs gärna mer på sidan om lymfsystem och kroniska sjukdomar.

Bindväv har också funktionen att förse kroppen med rätt miljö så att nervsystemets komunikation med hjärna och ryggmärg fungerar bra, se till att smärtreceptorerna inte kläms samt se till att vägarna är öppna så att lymfsystemet bortforsling av slagg också fungerar. Och mycket mer. Bindvävs- och Fasciabehandling rekommenderas.

Fascia- Bindvävsbehandling och sportresultat

  • Sportresultat. Bindvävsbehandling ökar framför allt smidigheten, till exempel glideffekten mellan musklernas bindväv. Se gärna Svens video där han berättar om sina simresultat. Du får också mycket bättre möjligheter att synkronisera både muskler och leder. Vill dock påpeka att vi är i startfasen, det finns inte tillräckligt med resultatbevakningar än så länge. Men helt klart är att du med Bindvävsbehandling har stora möjligheter att optimera dina resultat.

Om du är nyfiken på vilka forskningsresultat som börjar läggas fram, så rekommenderar jag dig att lyssna på Fasciaguiden.

Tom Myers forskning om Connective Tissue

Jag är tacksam för att, med Osteopati som grund, också ha fått ta till mig Tom Myers forskningsresultat, han berättar om hur bindvävsstråken går igenom hela kroppen och binder oss samman. Därför kan vi som terapeuter nu se logiken i varför en till exempel en hälsporre ofta hänger ihop med andra delar av kroppen. Boken Anatomy Trains, är verkligen en dörröppnare för alla som vill veta hur vi hänger ihop rent fysiskt. Och fram tills nu har vi inte haft någon karta att hålla i, men här är den!

Kärt barn har många namn

Eftersom vetenskapen går fort framåt inom det här området så vill jag lyfta fram en liten uppdatering av de olika namnen:

  • Bindväv är det svenska allomfattande namnet som talar om att hela kroppen har kontakt och vävs ihop, liksom Connective Tissue. Därför har jag på Bindvävskliniken valt att hålla mig till Bindväv.
  • Connective Tissue har ansvar att organisera hela kroppens rörelseapparat och innefattar alla olika strukturer, från hårdaste till mjukaste. Skelettet är egentligen en stark förtätning av bindväv. Skelettdelarna hålls uppe tack vare bindväv samtidigt som musklerna är omslutna av bindväv. Den här omslutningen innefattar också varenda fiber och cell i varje muskel.
  • Fascia kan ses vara den mjukare delen av bindväv som på cellnivå tillåter vätskan att nå fram. Det är framförallt en miljö där nervändar mår bra och kan göra sitt jobb. Det finns ett ansvar att ta emot och behandla tryck i kroppen och mycket mycket mer. Fascia består också av starkare hinnor som har kapacitet att motstå drygt 900 kg i ett lyft. Fascia är en del av bindväv.
  • Interstitium Kan sägas vara den smöriga delen av Fascia. Det är miljön i kroppen som man tidigare har sett som utfyllnad för tomhet, men som man nu har insett har ett stort ansvar i kroppens kommunikation, bland annat.