Fasciaguiden – Forskning om Fascia

Forskningen om Fascia och Bindväv går framåt med stormsteg. För att förstå nyttan med en fungerande Bindväv så kan vi börja med den enklaste och samtidigt mest radikala nyhet som forskning har kommit fram till, nämligen att varje muskel och varje skelettdel i kroppen “hänger” i Bindväven. Det och mycket mer får du reda på i Fasciaguiden.

Jag rekommenderar varmt att lyssna på Fasciaguiden! Fasciaklinikernas pod där de lyfter fram och pratar om det senaste inom forskning om Fascia. Biolog Camilla Ranje Nordin, Axel Bohlin från Fasciaklinikerna tillsammans med Hans Bohlin, innovatör av vibrationsmaskinen Fasciavibes. Den maskin som vi jobbar med på Bindvävskliniken.

Kunskap om Fascia ger ny förståelse för hur kroppen kan läka.

Öppnar nya möjligheter att förstå kroppen

Låt kroppen vara med i matchen

Aha-upplevelsen att varje skelettdel av kroppen hänger i Fascian. Det kanske du behöver smälta några sekunder. För vad innebär det egentligen?

För att behandlingar ska ge långsiktiga resultat så måste kroppen få vara med i matchen, det är ingen idé att manipulera någonting. Om du forcerar en skelettdel till ett bättre läge så kommer kroppen att återställa obalansen. Det är en av de viktiga insikterna som jag har fått av den senaste forskningen.

Jaha, varför gjorde kroppen såhär?

du och jag

Det innebär att skelettet inte är så hugget i sten, som vi kanske har lärt oss. Vi vet ju att vår kroppshållning har förändrats genom åren, vi har vuxit. Ryggen kanske har blivit stelare, höften kanske gör ondare… Tänk att det är fascian och bindväven som har dragit åt och förändrat vår kroppshållning genom åren. Helt beroende på vilka repetitiva positioner vi har utsatt den för. Eller om den har varit med om någon olycka med ett starkt utifråntryck någon gång i livet. Ett tryck som kroppen har fått anpassa sig efter genom åren.

Och, en torrare fascia, desto stelare kropp. Ett bättre flöde i fascian, desto rörligare kropp.

Nu till poängen: Kroppen åtgärdar ingenting om det inte finns ett behov. Är du sned i ryggen så har kroppen ansett det vara bästa lösningen. Du kan inte räkna med att en manipulation av exempelvis en ryggkota kommer att stanna kvar i det nya bästa läget om inte kroppen i sin helhet kan hantera det. Därför manipulerar vi ingenting under en behandling, vi ber kroppen om lov och ställer oss frågan; “Jaha, varför gjorde kroppen såhär?” När Bindväven har släppt på sina spänningar runt omkring ryggkotan, eller längre upp under axeln, så ser den inte längre något behov av att dra tillbaka den till snedställt läge. Och, för att detta ska kunna göras så krävs bra vätskeflöde i din kropp! Även där kommer behandling och rörelse in som medspelare.

En torrare fascia, desto stelare kropp. Ett bättre flöde i fascian, desto rörligare kropp.

Vill du ha hjälp med bättre flöde i fascian så rekommenderar vi på Bindvävskliniken behandlingar, men också rörelse utifrån nya perspektiv.

Forskningen ger en ny förståelse för kroppen i sin helhet
Bildklipp från “Strolling under the skin” av Dr Jean-Claude Guimberteau
Vad ansvarar bindväven för?

Det första vi tänker på är såklart att stå och gå, det vill säga själva rörelseapparaten. Men lymfsystem och immunförsvar är också beroende av en vital bindväv eftersom transporten till och från celler sker i Bindväven. Bindväven har också stor betydelse för för hur kommunikationen mellan hjärna, ryggmärg och alla organ, leder, ligament och muskler fungerar.

En stor del av kroppens smärtreceptorer sitter till exempel i bindväven och påverkas såklart av spänningar. Om vi betänker att hela vårt nervsystem också påverkas av hur bindväven mår, så förstår vi att ansvarsområdet är stort. Både fysiskt, hur vi rör oss, men också om vi reagerar med lugn eller med stress i vardagen.

Bindväven är en dörröppnare till ett nytt sätt att förstå kroppen och helt klart är att välmående bindväv ger oss god hälsa inom många områden.

Forskning om Fascia, och den berömda “Fasciacyten” berättar också för oss att bindväven ansvarar för glideffekten mellan muskler, läs mer om hur du kan förbättra din idrottsprestation. De här senaste resultaten innebär att vi får en helt ny förståelse för vår potential att läka. Från att bara se separata områden i kroppen, där man fram tills nu mest fokuserat på just det område som gör ont, så har du nu möjlighet att se till helheten. Det ger helt nya perspektiv.

Fasciaguiden – samtal om senaste forskningen av Fascia

För att få mer information om Bindväv och ny forskning som visar på ett nytt sätt att se på hälsa, värk och smärta så rekommenderar jag att länka in på Fasciaklinikernas podcast; Fasciaguiden Där framför allt Camilla Ranje Nordin, samlat ihop och djupdykt i forskningsrapporter av Fascia som hon delar med sig av till oss.

Hur tänkte kroppen här?

Som sagt, vill du veta mer om din egen kropp, kroppshållning och hälsa så är du varmt välkommen till mig. I en behandling så pratar vi alltid om hur kroppen tänker, varför vi släpper på den ena eller andra spänningen. Och hur vi lägger upp strategin så att kroppen är delaktig i den här processen. Till ett bättre läge, till vad vi på Bindvävskliniken kallar gravitationsbalans.