Forskning om Fascia & Bindväv

Forskning om Fascia och Bindväv går framåt med stormsteg!

För att förstå nyttan med en fungerande fascia så kan vi börja med den enklaste och samtidigt mest radikala nyhet som forskningen har kommit fram till, nämligen att varje muskel och varje skelettdel i kroppen ”hänger” i Fascian… Smaka på den informationen en stund eller lyssna vidare i Fasciaguiden.

Vi rekommenderar varmt att lyssna på Fasciaklinikernas podcast som heter Fasciaguiden, där de lyfter fram ny information och samtalar om det senaste inom forskning om Fascia. Biolog Camilla Ranje Nordin, Axel Bohlin, VD på Fasciaklinikerna tillsammans med Hans Bohlin, innovatör av vibrationsmaskinen Fasciavibes. Samma maskin som vi jobbar med på Bindvävskliniken.

Forskningen om Fascian öppnar helt nya möjligheter

för Oss att förstå Vår kropp!

Låt fascian vara med i matchen

Aha-upplevelsen av att varje skelettdel av kroppen hänger fast i Fascian! Det är ett faktum som du kanske behöver smälta några sekunder. För vad innebär det egentligen?

Följaktligen, skall behandlingar ska ge långsiktiga resultat så måste kroppen få vara med i matchen, det är ingen idé att manipulera någonting! Om du ändå forcerar en skelettdel till ett bättre läge så kommer kroppen återigen tillslut att återställa obalansen.

Det är av de viktigaste insikterna som vi på Bindvävskliniken har erhållit till följd av den senaste forskningen om Fascia!

Jaha, varför gjorde kroppen såhär?

Det innebär att vetenskapen om skelettet inte är så hugget i sten, som vi kanske har lärt oss. Vi vet ju att vår kroppshållning har förändrats genom åren, vi har vuxit. Ryggen kanske har blivit stelare, höften kanske gör ondare…

Tänk OM det är fascian som har dragit åt och förändrat vår kroppshållning genom åren. Helt beroende på vilka repetitiva positioner vi har utsatt den för. Eller om den har varit med om någon olycka med ett starkt utifråntryck någon gång i livet. Ett tryck som kroppen har fått anpassa sig efter genom åren. En torrare fascia, desto stelare kropp. Ett bättre flöde i fascian, desto rörligare kropp.

Ingen ändring, ingen förändring

Nu till poängen! Kroppen åtgärdar ingenting om det inte finns ett behov. Är du sned i ryggen så har kroppen ansett det vara bästa lösningen. Du kan inte räkna med att en manipulation av exempelvis en ryggkota kommer att stanna kvar i det nya bästa läget om inte kroppen i sin helhet kan hantera det. Därför manipulerar vi ingenting under en behandling, vi ber kroppen om lov och ställer oss frågan; ”Jaha, varför gjorde kroppen såhär?” När Bindväven har släppt på sina spänningar runt omkring ryggkotan, eller längre upp under axeln, så ser den inte längre något behov av att dra tillbaka den till snedställt läge. Och, för att detta ska kunna göras så krävs bra vätskeflöde i din kropp! Även där kommer behandling och rörelse in som medspelare.

En torrare fascia, desto stelare kropp. Ett bättre flöde i fascian, desto rörligare kropp.

Vill du ha hjälp med bättre flöde i fascian och en smidigare kropp så rekommenderar vi på Bindvävskliniken våra härliga fasciabehandlingar, men att också ge din kropp möjlighet till ökad rörelse utifrån dessa nya perspektiv.

Forskningen ger en ny förståelse för kroppen i sin helhet
Bildklipp från ”Strolling under the skin” av Dr Jean-Claude Guimberteau
Vad ansvarar bindväven för?

Det första vi tänker på är såklart att stå och gå, det vill säga själva rörelseapparaten. Men lymfsystem och immunförsvar är också beroende av en vital bindväv eftersom det är där transporten till och från celler sker. Bindväven har också stor betydelse för för hur kommunikationen mellan hjärna, ryggmärg och alla organ, leder, ligament och muskler fungerar.

En stor del av kroppens smärtreceptorer sitter i bindväven och påverkas såklart av spänningar i Din kropp. Om vi betänker att hela vårt nervsystem påverkas av hur bindväven mår, så förstår vi att bindvävens ansvarsområde är stort. Både fysiskt och hur vi rör oss, men också hur vi reagerar i vardagen, med lugn eller stress!

Bindväven är en dörröppnare till ett nytt sätt att förstå kroppen och helt klart är att välmående bindväv ger oss god hälsa inom många områden.

Forskning om Fascia, och den berömda ”Fasciacyten” berättar också för oss att bindväven ansvarar för glideffekten mellan muskler, läs mer om hur du kan förbättra din idrottsprestation. De här senaste resultaten innebär att vi får en helt ny förståelse för vår potential att läka. Från att bara se separata områden i kroppen, där man fram tills nu mest fokuserat på just det område som gör ont, har du nu möjlighet att se till helheten.

Det ger helt nya perspektiv!

Fasciaguiden – samtal om senaste forskningen av Fascia

För att få mer information om Bindväv och ny forskning som visar på ett nytt sätt att se på hälsa, värk och smärta så rekommenderar jag att länka in på Fasciaklinikernas podcast som heter just Fasciaguiden. I Fasciaguiden framför bland annat biolog Camilla Ranje Nordin, allt hon samlat ihop och hur hon djupdykt i forskningsrapporter av Fascia som hon delar med sig av till oss.

Hur tänkte kroppen här?

Vill du veta mer om din egen kropp, kroppshållning och hälsa så är du varmt välkommen till oss på Bindvävskliniken. I en behandling så pratar vi alltid om hur kroppen tänker, varför vi släpper på den ena eller andra spänningen. Och hur vi lägger upp strategin så att kroppen är delaktig i den här processen.

Till ett bättre läge, det som vi på Bindvävskliniken kallar gravitationsbalans!