Bindväv & VÄRLDEN

Fascia eller Bindväv eller Fascia?

Fascia ÄR Bindväv, ett omslutande nätverk i våra kroppar som har kontakt precis överallt. Med muskler och skelett, med nervsystem och lymfa. Fascian ansvarar för vår balans så att vi lätt hittar vår mittlinje när vi står och när vi rör oss. Fascia når in i varje cell och även utanför cellerna i den extracellulära matrixen, det vill säga den når in i en vätska som omsluter cellerna.

Forskning om Bindväv

Forskning ger Fascian de bästa förutsättningar

Forskningen om Fascia går framåt med stormsteg. Man har nu konstaterat att Fascian finns i olika strukturer och med olika funktioner. Den bindväv som är enklast att hantera är den som vi kan nå med vibrationerna, den som bygger musklerna och kopplar samman hela kroppen, men betänk att även den har en relation till hela kroppen i alla dess format.

Och det enda vi gör under behandling är att se till helheten och vitalisera de delar av kroppen som redan mår bra för att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv. Vi kan också kalla det lite vägarbete, behandling hjälper din kropp att hålla balansen, släppa på spänningar, frigöra blockeringar, låta lymfan få en skjuts, helt enkelt förbättra infrastrukturen i kroppen. Kunder som kommer till mig har fått hjälp med huvudvärk, spänningar, diffus smärta, ledbesvär, rygg, axlar och nacke, frozen shoulder, tennisarmbåge och mycket mer.

Lite fakta för dig som vill veta
  • Bindväv är det svenska ordet för Fascia, i vår kropp, i olika strukturer och med olika funktioner.
  • Alla skelettdelar hänger i starkare form av bindväv, såväl höftben som ryggkotor.
  • Bindvävens styrka är som mest uppmätt till att klara av motstånd på cirka 200 pounds, vilket motsvarar cirka 907 kg.
  • Beroende på proportionerna av de olika komponenterna i bindväven så får den olika strukturer och olika funktioner, den kan vara lös och smörig eller seg och stark.
  • Hyaluronsyran har både förmåga att göra vätskan i bindväven mer lättglidande och tjockare, vilket kan förändras mycket snabbt. Med långa molekylkedjor är den tjockare och med kortare mer vattenlik i konsistens.
  • Fibroblaster tillverkar bland annat kollagen, som står en stor del av bindvävens fastare struktur och tjocklek.
  • Fasciacyten, en nyupptäckt cell som skapar hyaluronsyran, en viktig del av bindväven som har ansvaret att både sätta samman och samla ihop vätskan i området.
  • Fasciacyten är alltså tillägnad att skapa och upprätthålla sund glideffekt i bindväven. Det är just denna lilla makalösa cell som svarar på och aktiveras av våra behandlingar.
Tankar och slutsatser

… Eftersom Bindväven har ett ansvar att hålla kroppen upprätt så använder den sig av förmågan att dra vikten åt det håll som krävs för att lättast hålla balansen. Därför kanske kroppen anser det bäst och mest logiskt att dra ned axel och rotera höften. Åtgärder som verkar heltokiga vid första anblick! Kan vi tycka.

… Men om en ryggkota har blivit sned, så har det alltid gått bra att förändra och manipulera den. Kortsiktigt i alla fall. Betänk att om inte bindväven inser nyttan med förändringen så kommer kotan ganska snart att snedställas igen.

… Bindväven är urstark, speciellt den djupgående bindväven. Tänk själv om du putsar en fläskfilé, försök dra sönder den om du kan. Bindväven är långsam i sin förändring och i sin form. Ett förståeligt faktum eftersom den har ansvaret att faktiskt hålla oss upprättstående, ständigt motverkande gravitationen.

… Om det finns inflammation i kroppen så finns den i bindväven. Om vi tänker inflammatoriska sjukdomar så öppnar sig ännu fler dörrar. Vi har nämnt dem på sidan om lymfa och kunder som fått ett bättre allmänt välmående efter behandlingarna.

Forskningen ger Friskvården bra förutsättningar!

… Fascian har olika strukturer, det är därför den kan vara smörig ibland och urseg ibland. Men fortfarande gångbar under namnet fascia, bindväv.

… vätskan i och mellan bindvävslagren består till största delen av Hyaluronsyra, med funktionen att öka glideffekten, men också bana väg så att kommunikationen i kroppen fungerar. Hyaluronsyra är också en stor del av ledernas synnovialvätska.

… Fasciacyten bildar hyaluronsyran under press och vridning/isärdragning, när det sker på samma gång. Det är vad som sker under behandling.

… Det finns forskning om hur cancer också är beroende av en smidig bindväv. Forskningen är i sin linda just nu och ändå så har vi kommit så långt på väg.

Vill du veta mer så välkommen till Fascia Guiden och Fascia Innovation som har sammanställt allt som är publicerat inom den senaste forskningen av Fascia/Bindväv.

Kunskap bryter ny mark

När ny kunskap bryter mark så är det naturligt att diskussionerna tar fart, gamla sanningar kommer i nytt ljus.

Om detta tänker vi som Bodil Jönsson; ” alla tankar har givetvis ett bästföredatum! ”