Vad är Fascia?

Vad är Fascia? Fascia är samma som Bindväv!

Ytterligare ord är Connective Tissue eller Interstitium. Fascian är kategoriserad som en vätskefylld vävnad, funnen direkt under huden och klassades som ett nytt organ 2018. Det namn som är tänk att användas i framtiden disukteras fortfarande.

Dessa uttryck är ganska talande i sin beskrivning av hur en väv binder ihop hela kroppen. Fascia tillika Bindväv, omsluter våra organ, muskler, senor och ligament. Men den går också in i och omsluter varje cell och muskelfiber. Den sprider ut sig i hinnor mellan musklerna och tar upp kommunikationen med intilliggande delar, den behöver hålla ett gott vätskeflöde för att vara välfungerande. Fascian har många olika ansvarsområden, där den både särskiljer och omsluter områden i kroppen.

Du känner säkert igen fascian när du putsar en fläskfile. Den är stark, och där blir det tydligt att den inte bara omsluter en muskel, den omsluter samtidigt ytterligare en muskel, eller hur?

Tänk dig att när det finns vätska däremellan så skapar den ett flöde. Varje muskel är fritt rörlig och klibbar inte ihop, ska vara i varje fall. När vi mår bra så finns flödet, när vi inte har tillräckligt med vätska i fascian så kan den inte göra sitt jobb, den klibbar ihop. Då blir den stark och seg och sätter begränsningar istället för att jobba till din fördel.

Karaktären av Fascia kan alltså variera från lösare, till fastare struktur, från smörigare till segare, från tunnare till tjockare, från oregelbunden till strukturerad. Det här ger den en mängd olika utseenden, funktioner och roller. Se gärna filmen nedanför så får du en känsla av hur viktigt flödet är.

Välkommen till oss på Bindvävskliniken på Victor Hasselblads gata 7, Västra Frölunda

Vad är Fascia och hur ser den ut?

Ref. Film skapad av Plastik kirurg Dr Jean-Claude Guimberteau.