Forskning om Fascia

Forskningen om Fascia och Bindväv går framåt med stormsteg. För att förstå nyttan med en fungerande Bindväv så kan vi börja med den enklaste och samtidigt mest radikala nyhet som forskning har kommit fram till, nämligen att varje muskel och varje skelettdel i kroppen “hänger” i Bindväven.

Öppnar nya möjligheter att förstå kroppen

I vår Fascia-behandingmanipulerar vi ingenting – vi ber om lov!

Varje skelettdel av kroppen hänger i Bindväven. Därför så manipulerar eller forcerar vi ingenting. Bindväven behöver också förstå syftet med att släppa på spänningar och låta bli att dra exempelvis ryggraden åt ett visst håll.

Forskning om Fascia innebär att vi får en helt ny förståelse för vår potential att läka. En sned rygg har möjlighet att bli rak igen.

Så vad gör egentligen Bindväven?

Bildklipp från “Strolling under the skin” av Dr Jean-Claude Guimberteau

Det första vi tänker på är såklart att stå och gå, det vill säga själva rörelseapparaten. Men lymfsystem och immunförsvar är också beroende av en vital bindväv eftersom transporten till och från celler sker i Bindväven. Bindväven har också stor betydelse för för hur kommunikationen mellan hjärna, ryggmärg och alla organ, leder, ligament och muskler fungerar.

En stor del av kroppens smärtreceptorer sitter till exempel i bindväven och påverkas såklart av spänningar. Om vi betänker att hela vårt nervsystem också påverkas av hur bindväven mår, så förstår vi att ansvarsområdet är stort. Både fysiskt, hur vi rör oss, men också om vi reagerar med lugn eller med stress i vardagen.

Bindväven är en dörröppnare till ett nytt sätt att förstå kroppen och helt klart är att välmående bindväv ger oss god hälsa inom många områden.

Forskning om Fascia, och den berömda “Fasciacyten” berättar också för oss att bindväven ansvarar för glideffekten mellan muskler, se mer på sidan om hur du kan Förbättra din idrottsprestation.

För att få mer information om Bindväv och ny forskning som visar på ett nytt sätt att se på hälsa, värk och smärta så rekommenderar jag att länka in på AtlasBalans podcast; Fasciaguiden