Blog

Tänk att du har en potentiell kraft som du än så länge inte upptäckt. Du kanske är införstådd med musklernas kapacitet, men hur är din relation till bindväven?

Hemligheten med att dra nytta av din bindväv i dina rörelsemänster, oavsett om du tränar för OS eller om du tycker om att promenera och jobba is skogen så handlar det om att väcka den!

Hur väcker jag min bindväv?

Det gör du genom att förlita dig på den. Genom att till exempel stå rakt upp och ner som ett stativ, med en viss spänning i kroppen utan att för den skull använda musklerna. När du sedan faller bakåt, låt någon annan stå där för att ta emot dig. Fall bakåt (!) och tillåt kroppen att rädda dig på bästa sätt utan att du flyttar på fötterna. Vad händer?

Jag säger inte mer än så länge. Prova dig fram, får du reda på för mycket så börjar du tänka och styra igen och då använder inte bindväven sin fulla kraft. Om du vet vad som ska hända så tar gamla muskelmönster över och du börjar röra dig som ett helt paket igen!

Som ett helt paket?

Ja, som ett helt paket. Den yttre muskulaturen arbetar på bra och du rör dig som ett kylskåp. Känns det igen? När bindväven har fått tillbaka sin smidighet och blivit frigjord från sammanklibbningar så finns en öppenhet i kroppen som ger dig både kraft och smidighet. Fram tills dess så är det ofta en del i midjan som ansvarar för att du till exempel vänder dig åt sidan. Här kan du se olika block i kroppen. När du har hittat din bindväv så är hela kroppen med och vändningen genomförs i en helhet som innefattar både midja, rygg och bröstkorg. I själva verket så får alla bindvävsstråk vara med i den här vridningen. Funktionella linjer såklart men även armlinjer, rygglinje, frontlinje och framför allt sidolinje och spirallinje!

Fråga min lilla yogagrupp om det här. Det räcker att jag säger Morning Glory så vet de precis vad jag pratar om och det här momentet kan användas i andra sammanhang också. I vardagen. Det ger dig möjlighet att låta hela kroppen vara med när du vänder dig till din vän och skjuter av ett leende!

När du ger kroppen tillit och låter reaktionerna komma som de ska så rör sig kroppen med en helt annan smidighet och kraftfullhet.

kroppen har på sätt och vis blivit lat. Eller med finare ord: kroppen använder precis den energi och kraft som behövs, inte mer.

Om du ska vända på huvudet och titta åt sidan så kanska kroppen vänder på hela bröstkorgen….

Det är egentligen ett bra redskap, men det krävs att den har rätt verktyg också för att du ska kunna nyttja den. När du har övat upp din bindväv så kommer ni att kunna samarbeta, du och din bindväv. Titta på filmen längre ned om du vill. Men i övning och praktik, låtsas som att hjärnan inte har en aning om vad som ska hända. Lämna över till bindväven med tillit och förtroende.

Leave a Comment: