Vad är Fascia?

Fascia är Bindväv!

Ytterligare ord är Connective Tissue eller Interstitium. Den första benämningen berättar precis vad det är, en sammanbindande väv av hinnor. Det andra ordet beskriver en fettliknande massa som finns i vår kropps hålutrymmen. Även det är Fascia som fungerar som en övergångszon mellan fettskikt och djupare Fascia.

När vi pratar om Bindväv eller Fascia så är det oftast hinnor som omsluter våra organ, muskler, senor och ligament. Dessa hinnor finns i mängder av storlekar, former och strukturer, vilket gör det möjligt för dem att också gå in i musklerna för att omsluta varje cell och varje muskelfiber. Nu börjar det bli intressant och lite fascinerande. Hinnorna finns i hela kroppen, runt varje cell. Hinnorna sprider alltså ut mellan musklerna och tar upp kommunikationen med intilliggande delar, den behöver hålla ett gott vätskeflöde för att vara välfungerande. Fascian har många olika ansvarsområden, där den till exempel både särskiljer och omsluter områden i kroppen.

Vi kan börja med att berätta om den mest synliga formen av Fascia, den som i din kropp kan sträcka sig från ögonbrynen upp över huvudet och ner till fotsulorna. Yttre rygglinjen, med ett delansvar att hålla oss upprättstående och inte falla framåt. Strukturen av den här hinnan är väl jämförbar med hinnorna som du till exempel kan se i kött när du putsar/tar bort hinnor från en filé. Den är stark, och där blir det tydligt att den här hinnan inte bara omsluter en muskel, den flätas in i muskeln och får kontakt med ytterligare muskler som den omsluter och sprider sig på samma sätt över fler muskler och större områden.

Vad betyder Fascia

Fascia betyder band på latin. Ursprunget till ordet är alltså band som flätar oss samman. En vävnad som vi är beroende av på många olika sätt. Den håller oss samman, men den har många fler funktioner än så, bland annat har den en vätska vars största beståndsdel är hyaluronsyra. Denna vätska kallas för Extra Cellulär matrix och har ansvar att förse vår kropp med flöde. Utan flöde inget liv.

Vätskan i sig har också många ansvarsområden; sårläkning, flöde i fascian så att nerver kan simma fritt, flöde i fascian så att muskler inte ska klibba ihop, flöde i fascian så att näring kommer ut, flöde så att slaggen kommer bort. Lymfsystemet bor i fascian.

Karaktären av Fascia kan alltså variera från lösare, till fastare struktur, från smörigare till segare, från tunnare till tjockare, från oregelbunden till strukturerad. Det här ger den en mängd olika utseenden, funktioner och roller.

Interstitium står för den smörigare delen, det är ett fibröst nätverk där mekanisk stimulans påverkar fibrer i ett område i kroppen som också påverkar andra områden i kroppen. Ett nätverk som vi fortfarande vet alldeles för lite om, men klart är att det här nätverket ger kroppen möjlighet att kommunicera tvärs genom celler och organ.

En annan struktur som också bör ses som Fascia är Membran, hinnor med silverblank yta, endast sparsamt försedda med blodkärl och nerver. Även kallade för Aponeuroser med medicinsk term. Ett membran som mår som bäst när det inte är uttorkat!

Är Fascia en muskel?

Fascia är inte en muskel men har en sammandragande kraft som den använder när det behövs. Om du tillexempel trampar snett så kan du känna en sammandragning i precis hela kroppen. Det är Fascian som har utfört sitt exemplariska jobb genom att hålla ihop dig så att du inte ska ramla. Du kan känna hur hela du dras samman, återfår balansen och kan ge exakt rätt kraft till nästa fot för att ta ett steg till och komma vidare.

”Det har aldrig hänt förut att jag har kunnat trampa snett utan att ramla!”

Citat av en kund som lyser som en sol när hon berättar om hur hon återfick balansen på ett sätt som aldrig skulle ha hänt tidigare. Hon skulle ta en bild på sina barnbarn stående på en stenbrygga. Tar ett steg bakåt rakt ner i ett hålrum, gör en piruett och är tillbaka i sin balans. Helt ofattbart enligt henne själv.

Fascian har en förmåga att dra sig samman och få upp dig på benen igen.

Tänk dig att även Långben har sin Fascia, från fingertoppar till tår, som räddar honom många gånger om!

Fascia är alltså hinnorna som omsluter en muskel. Alla muskler. Du kan tänka dig en allomslutande hinna i hela kroppen med massor av muskelfickor. Det ger oss en bild av hur vi sitter ihop. Eller tänk dig en grapefrukt som ni har delat. Alla hinnorna runt klyftorna som får representera musklerna kan liknas vid Fascia, samt alla småceller som finns i grapefrukten består också av hinnor. Musklerna är alltså en del av Fascian, inte tvärtom.

Bindväven håller oss inte bara samman muskler, den går över i senor och hinnor och ligament. Agerar som längre spännband som också tar sig över ett flertal leder i sina, ofta lyckosamma, uppdrag att hålla oss i balans.

Fascia i Rörelse – träna din bindväv

Hos oss på Bindvävskliniken så får du övningar där du aktiverar bindväven istället för att spänna musklerna. Om du till exempel har ont i ryggen så blir du hjälpt av att vi med behandlingar släpper på denna sammandragande kraft som finns mellan ryggkotorna. Ryggkotorna kan frigöra sig och få utrymme så att muskler och bindväv däremellan ska fungera bra. Kotorna får sitt rätta utrymme och kan bära sin del av kroppen utan att klämma ihop några nerver. Och rörelserna vi delar med oss av hjälper din kropp att underhålla det här fria läget.

Åh, jag känner mig så lång!

Vanligt citat av kunder som upplever att de känner sig längre efter besök hos oss.

Hur hänger Fascia och Bindväv ihop?

Det är två olika namn på samma organ. Som jag beskrivit tidigare så betyder Fascia band. Och det gör bindväv också, det är hinnor som med band binder oss samman till en väv. En väv som ska hålla kroppen upprättstående, gående, fungerande i allt. Kommunicerande i allt.

Bindväven finns med i precis ALLA system i kroppen. Det ger oss också en bild av att oavsett vilket dilemma din kropp har så kan bindväven få hjälp att må bättre och indirekt hjälpa kroppen att må bättre där den sackar efter. Det är stort, jag vet. Det är stort att ta in och ställer till det med det gamla synsättet att bara behandla där det gör ont.

Var medveten om att bindväv finns överallt!

Ytterligare ett exempel är hinnorna som skyddar hjärnan. De består av tre lager; dura mater, arachnoidea mater samt pia mater. Även dessa består av Fascia, det vill säga bindväv. Även om de har olika strukturer, den yttersta är hårdare och de blir mjukare ju längre in de kommer, de har alla olika funktioner. Men kort sagt så vill jag bara berätta att även här kan vi hjälpa flödet. Hjärnan har ett glymfatiskt system, ett system som likt det lymfatiska systemet hjälper slaggen att komma ut från kroppen. Även hjärnan behöver hjälp med det här. Vi har cellförnyelse i hjärnan så svårare än så är det inte. När det tjockar till sig mellan hinnorna så känner man sig trögare i huvudet. Kunder har berättat att de känner sig klarare i huvudet efter behandlingar.

Fascian finns även under skallbenet

Hjärnhinnorna består också av Fascia

Karaktären av Fascia kan alltså variera från lösare, till fastare struktur, från smörigare till segare, från tunnare till tjockare, från oregelbunden till strukturerad. Det här ger den en mängd olika utseenden, funktioner och roller. Se gärna filmen nedanför så får du en känsla av hur viktigt flödet är.

Välkommen till oss på Bindvävskliniken på Victor Hasselblads gata 7, Västra Frölunda

Vad är Fascia och hur ser den ut?

Ref. Film skapad av Plastik kirurg Dr Jean-Claude Guimberteau.