Blog

Fascia Behandling på Bindvävskliniken i Göteborg

Kunden frågar mig ofta ”Varför gör min höft ont?” Det finns alltid en förklaring till varför och det hänger ofta ihop med hur kroppen har agerat över tid. Alla kroppar är såklart olika men den gemensamma nämnaren är att kroppen tagit emot ett större tryck någon gång i livet. Det skulle kunna vara att ni fått en smäll av något slag. Exempelvis fallit av hästen, varit med i en lättare fordonskrock, vält av cykeln eller på något annat sätt blivit utsatt. Inte nödvändigtvis direkt på höften, trycket kan ha skett någon annanstans på kroppen.

Oavsett var smällen kom in i kroppen, så skapar den ett tryck som stannar kvar tills det är frigjort. Fram tills dess så har kroppen fullt upp med att gå runt problemet och anpassa sig.

Kroppen assimilerar sig med trycket

Oavsett var smällen kom in i kroppen, så skapar den ett tryck som stannar kvar tills det är frigjort. Fram tills dess så har kroppen fullt upp med att gå runt problemet och anpassa sig. Förändringen bygger på att kroppen interagerar med trycket, tar in det, assimilerar sig med det, vissa rörelser är inte längre görbara och vi har därmed förändrat relationen till mittlinjen.

Om du ser tillbaka så kan du ge kroppen beröm för att den har hanterat den där smällen på ett ganska bra sätt. Så bra så att du egentligen inte har märkt av den eftersom du inte har haft ont.

Gått runt motståndet

Att gå runt motstånd, ur kroppens perspektiv, innebär att den måste ta omvägar runt sin mittlinje. När trycket finns kvar så är vissa rörelser begränsade. Kroppen kanske väljer att komma runt problemet genom att skapa en höftrotation istället. Än så länge så märker ni inte av denna förändring, men kroppen har nu påbörjat sin kompensationsfärd som i längden ställer till det för oss. Men som vi kanske inte lägger märke till förrän denna obalans har lett till något annat besvär i kroppen.

Längre och längre bort från sin mittlinje

Kroppen kan inte ha en rotation åt ena hållet utan att skapa någon form av motprestation i förhållande till mittlinje och gravitation. Så småningom kanske ena foten placerar sig lite längre fram för att ge extra stöd, motsatta höft svänger sig undan lite till och vi kommer längre och längre bort från vår mittlinje.

”Varför gör min höft ont?” Inflammation är ett vanligt svar, men vi nöjer oss inte där. Obalansen som kroppen själv har skapat blir större och större. Kroppen kommer längre och längre bort ifrån sin mittlinje och till slut så mäktar den inte med att vara så uttänjd på vissa ställen och börjar därför ömma. Därefter kommer alla frågor om inflammation i slemsäcken utanför höftleden, utsliten höft, artros och höftledsoperationer. För att inte nämna axelbesvären som, hör och häpna, också kan ha samma ursrpung.

Vägen tillbaka till balans

Som du säkert har förstått så handlar behandlingen om att hjälpa kroppen komma tillbaka till sin mittlinje. Vi släpper på det tryck som en gång utsatte kroppen, samt på alla de spänningar som kroppen själv har skapat. Kroppen är intelligent, till och med när den larmar om smärta.

Förutom behandlingar så behöver du som kund också få hjälp med att läsa av ditt rörelsemönster. Känna in din nya mittlinje och förstå hur kroppen har tänkt. Du lämnar Bindvävskliniken med en ny medvetenhet om din kropp! Nu börjar vägen tillbaka!

Leave a Comment: