För att förstå hur och varför du får ont i Plantar fascian så är det viktigt att också känna till hur bindvävshinnan breder ut sig. Insikt i att den inte bara finns under foten, utan att den också är en del av hälsenan samt omsluter varje muskel i vaden ändrar perspektiv. Eller hur?
Fascia är Bindväv, hinnor som har ett ansvar att muskler, leder och skelett ska samverka på ett gott sätt. En frisk bindväv har vätska i sig. Om vätskan inte finns där så tappar bindväven, och i detta fallet plantarfascian, möjlighet att röra sig och dela med sig. Vi kan säga att fascian är elastisk, men egentligen är det en sanning med modifikation. Där bindväven har vätska i sig så är hinnorna rörliga, det upplever vi som elasticitet och flexibilitet.
Plantar fascian är rörlig
Finns inte vätska så finns inte flexibilitet i ditt rörelsemönster. Bindvävshinna omsluter varje muskel, där behöver det också finnas vätska annars så klibbar bindväven ihop. Med andra ord, musklerna klibbar ihop. När musklerna klibbar ihop i vaden så kan inte vaden dela med sig av sin rörliga bindväv som ska följa med ned till fotsulan varje gång du flexar foten.
Är du med? När du flexar foten så blir längden mellan toppen på hälsena och stortå längre. Då kanske vi tycker att hinnorna däremellan ska vara elastiska, men det ska finnas vätska så att bindväven ska kunna vara rörlig och följa med neråt.
Skadan kallas Plantarfasciit
”Partiella bristningar och senvävnadsskador i plantarfascian. karaktäriseras Plantarfascit. Det leder till en kronisk inflammation och en degeneration av plantarfascians infästning. En påbyggnad av ben bildas ibland i fästet vid calcaneus, denna påbyggnad kallas hälsporre.” En text som är hämtad ur allmänna vårdgivares hemsidor
Det man missar lite grand i den här förklaringen är att plantar fascian är en helhet som inte bara finns där det gör ont. Den har inte sin specifika infästning, den breder ut sig och är en del av övriga fascian som har en täckning från fotsulan till ögonbrynen, utefter hela baksidan kroppen, även kallad Fascia Superficial Backline.
Därför gör det ont i plantar fascian
Plantar fascian gör ont för att den inte räcker till. För att det inte finns vätska i bindväven och runtomkring musklerna eller i hälsenan. Kroppen har under längre tid flaggat för att det inte står rätt till. Att bindväven är alldeles för tight, trång eller stram. Det finns inte vätska och den ropar ”jag kan inte göra mitt jobb” och skickar smärtsignaler. Eller rättare sagt, om det är för tight så kommer nerverna i kläm, vilket visar på ett effektivt och logiskt larmsystem. Det värsta vi kan göra är att bara äta smärtstillande och antiinflammatoriskt. Vi behöver rörelse. Men helst rörelse som inte belastar musklerna. Gratis rörelse kallar vi det på Bindvävskliniken. Läs mer om det här.
Skadan som kallas hälsporre
Skadan som kallas för hälsporre är en förlängning av problemet att det inte finns tillräckligt med vätska i bindväven, den har torkat ut, har ingen flexibilitet och till syven och sist så släpper den innersta hinnan som ska ha kontakt med hälen, det vill säga calcaneus. När det här sker så bildas ett hålutrymme mellan skelett och hinna. Och vad tror ni kroppen gör då? Åtgärdar detta såklart genom att bygga på där det krävs. Då påbörjas en påbyggnad av ben, vilket verkligen leder till smärta om någon nerv kommer i kläm i det här förfarandet.
Så här får fascian vätska
Det finns olika tekniker för att få igång flödet i bindväven. Målet att separera bindvävshinnorna så att kroppen får en chans att själv tillföra flöde kan uppnås via myofasciell massage runt vaderna, som vi rekommenderar. Det är bättre att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv med frihet i bindväven runtom, istället för att angripa inflammationen. Bindvävskliniken behandlar problematiken med bra resultat. Läs mer om behandlingarna här och om hur vi frigör dina bindvävshinnor, hjälper kroppen att få igång vätska och tillser att smärtan avtar. Eller boka en behandling här. Rörelse utan muskelbelastning är också en viktig del i rehabiliteringen. Fascia i Rörelse!