Blog

Vad är lymfmassage?

Lymfmassage är en typ av massage som fokuserar på att stimulera lymfsystemet i kroppen. Lymfsystemet är en viktig del av kroppens immunförsvar och ansvarar för att transportera bort slaggprodukter och toxiner från kroppen och dessutom reglera vätskebalansen. 

Så vad är lymfmassage? Vid en lymfmassage utförs massagegrepp och tekniker som är speciellt utformade för att främja lymfflödet. Massagen utförs med lätta och rytmiska rörelser, i riktning mot lymfkärlen, för att hjälpa till att påskynda lymfsystemets funktioner. Vi inkluderar användning av specifika strykningar, knådningar och pumpande rörelser, vidare används en oscillerande maskin, AtlasBalans M1/M2.

Lymfmassage kan vara fördelaktigt för personer som lider av lymfödem, en svullnad orsakad av en blockering eller nedsatt funktion i lymfsystemet, har en postkirurgisk svullnad eller vävnadsskador. Det är samtidigt bevisat att man erhåller ett förbättrat immunförsvar och ”avlopps”-förbättring.

Vi på Bindvävskliniken är specialiserade på massage för att ge bästa resultat i Din kropp och för att undvika eventuella komplikationer.

Vad är lymfmassage och hur kan det förbättra ditt allmäntillstånd på flera sätt:
 • Ökad cirkulation: Lymfsystemet spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar genom att transportera bort avfall och toxiner från vävnaderna. Genom att stimulera lymfsystemet med hjälp av massage kan du öka cirkulationen och rensa ut avfall och toxiner mer effektivt. Detta kan resultera i ökad energi och minskad trötthet.
 • Minskat ödem och svullnad: Om du lider av svullnad eller ödem i kroppen kan lymfmassage vara till hjälp. Genom att stimulera lymfsystemet kan massagen hjälpa till att dränera överflödig vätskeansamling och minska svullnad.
 • Förbättrad immunfunktion: Lymfsystemet är en viktig del av immunförsvaret, och en effektiv funktion av lymfsystemet kan bidra till att stärka immunförsvaret. Genom att stimulera lymfsystemet kan lymfmassage hjälpa till att förbättra immunfunktionen och öka kroppens förmåga att bekämpa sjukdomar och infektioner.
 • Avslappning och stressreducering: Lymfmassage kan vara avkopplande och hjälpa till att minska stress och spänningar i kroppen. Genom att främja avslappning kan massagen bidra till en bättre mental och fysisk hälsa.
 • Minskat muskelsmärta och stelhet: Om du upplever muskelsmärta och stelhet kan lymfmassage vara till hjälp. Genom att öka blodflödet och cirkulationen kan massagen lindra smärta och stelhet i musklerna och förbättra flexibiliteten.

Lymfmassage uppvisar en rad positiva effekter på ditt allmäntillstånd genom att förbättra cirkulationen, minska svullnad, stärka immunfunktionen, minska stress och smärta samt främja avslappning. 

Det är värdefullt att vid Ditt första besök rådgöra med Bindvävsklinikens terapeuter om ditt allmäntillstånd som är utbildade och erfarna inom massage för att få bästa resultat. 

Utfallet av behandlingen beror till stor del på personliga preferenser och din kropps behov. 

Viktigt att veta att vi på Bindvävskliniken som arbetar med massage är kvalificerade att utföra massage på ett säkert och effektivt sätt.

Vad är lymfmassage?
Hur kan du få ett ännu bättre liv med lymfmassage?

Här kommer tips från oss på Bindvävskliniken i Göteborg som Du kan använda dig av.

 1. Hos Bindvävskliniken har vi pålitliga och erfarna massageterapeuter. Det är viktigt att hitta en terapeut som är kunnig och erfaren för att få bästa möjliga resultat.
 2. Skapa en regelbunden rutin: För att få bästa resultat med lymfmassage är det viktigt att utföra det regelbundet. Diskutera med din terapeut och skapa en schema som fungerar för dig, det kan vara en eller två gånger i veckan eller en gång i månaden beroende på dina behov och önskningar.
 3. Ät rätt: För att uppnå ett bättre liv med lymfmassage är det viktigt att stödja din kropp med rätt näring.   Ät en balanserad kost med mycket frukt, grönsaker och fullkorn samtidigt som du undviker processade livsmedel och socker. Drick också tillräckligt med vatten, det är viktigt för att hjälpa till att skölja ut slaggprodukter från din kropp.
 4. Motionera regelbundet: Genom att engagera dig i fysisk aktivitet kan du stimulera lymfcirkulationen och förbättra resultatet av lymfmassagen. Välj den form av träning som du tycker om och gör det till en del av din rutin, till exempel yoga, qi gong, promenader eller simning.
 5. Se till att få tillräckligt med sömn: God sömn är viktig för kroppens återhämtning och reparation. Se till att skapa en avslappnande sovrutin och få minst 7-8 timmars sömn varje natt.
 6. Hantera stress: Stress kan påverka kroppens lymfsystem negativt. Hitta sätt att hantera och minska stress i ditt liv genom att använda avslappningstekniker som meditation, djupandning eller yoga.
 7. Var tålmodig med resultaten: Lymfmassage kan ta tid att ge märkbara resultat. Var tålmodig och fortsätt att vara konsekvent i din behandling för att uppnå de bästa resultaten över tiden.

Kom ihåg att alltid rådfråga oss på Bindvävskliniken för mer specifika råd och vägledning baserat på din individuella situation och behov. VÄLKOMMEN!